Tuesday, March 9, 2010

Lelaki Tempatan vs Warga Asing.

Sejak kebelakangan ini, kita sering mendengar berita yang melaporkan tentang anak dara yang lari dari keluarga untuk berkahwin dengan lelaki asing. Tidak ketinggalan juga ada di kalangan artis (biasanya perempuan) yang lebih cenderung untuk memilih pasangan dari kalangan warga asing. Ada di antara mereka juga sanggup membelakangi keluarga demi mengejar kebahagiaan bersama kekasih mereka. Persoalannya, mengapakah hal sebegini terjadi? Apa, adakah jejaka tempatan mempunyai terlalu banyak kekurangan jika hendak dibandingkan dengan jejaka warga asing sebegini? Berdasarkan survey dan beberapa majalah yang aku telah baca, aku akan menggariskan apa kelebihan yang ada kepada lelaki warga asing yang tiada kepada lelaki seperti kita (warga tempatan).

Pertama sekali, lelaki warga asing biasanya lebih romantik daripada lelaki tempatan. Dengan erti kata lain, mereka tahu cara untuk mengambil hati wanita. Bayangkanlah, jika tibanya hari jadi kekasih wanita mereka, mereka sanggup berhabis untuk membeli hadiah-hadiah yang istimewa. Ada juga yang sanggup menempah restoran yang agak mahal untuk makan bersama. Hati mana yang tak cair kan, jika hari jadi mereka diraikan dengan sebegini rupa. Ini baru hari jadi, belum lagi masuk hari ulang tahun couple, Valentine`s Day (diingatkan untuk orang Islam bahawa Valentine`s Day adalah haram untuk disambut), dan lain-lain lagi. Tambahan pula, berdasarkan apa yang aku baca dari sebuah majalah terkemuka, jejaka warga asing ini pandai berkata-kata. Maksud dia di sini ialah, lelaki warga asing ini mudah mengeluarkan kata-kata yang berunsur romantis dan memikat. Dan sifat semulajadi kebanyakan para wanita, mereka akan mudah jatuh hati dengan ayat-ayat cinta sebegini.

Sebab yang kedua, jejaka warga asing ini lebih bersikap "gentelman"(budiman). Aku selalu melihat drama-drama atau movie dari Barat yang memeparkan tentang budimannya lelaki asing yang tidak rela melihat wanita melakukan kerja-kerja yang berat seperti mengangkat luggage yang banyak di lapangan terbang. Selalunya, mereka akan menawarkan bantuan kepada para wanita untuk meringankan beban yang mereka tanggung. Lelaki tempatan juga ada yang bersikap sebegini tetapi amat jarang sekali dijumpai. Selalunya, lelaki warga tempatan ini (kebanyakan, bukan semua ok) lebih suka jika para wanita yang melakukan kerja-kerja yang sepatutnya mereka lakukan. Selain itu, lelaki warga asing ini juga tidak memukul perempuan. Anda tahu maksud saya? Walaupun kekasih mereka melakukan kesalahan, mereka tidak sekali-kali akan memukul pasangannya itu malah memarahinya dengan cara yang berhemah. Kita tengok sahajalah kes yang melibatkan salah seorang pelakon lelaki tempatan iaitu Syamsul Yusuf telah memukul Diana Danielle hanya kerana dikatakan Syamsul amat cemburu dengan Diana. Anda nilai sendirilah macam mana.

Sebab yang terakhir, sudah tentu lelaki warga asing ini lagi "loaded" daripada kebanyakan lelaki tempatan. Dan adalah menjadi resam kebanyakan kaum perempuan mudah tertarik dengan duit. Maka, apa sahaja kemahuan material yang diidamkan oleh kaum wanita, mudah ditunaikan oleh jejaka warga asing ini.

Apa yang aku katakan di atas ini tidak sama sekali melibatkan keseluruhan kaum wanita ataupun keseluruhan warga asing. Ada juga lelaki warga asing ini yang tidak berperangai seperti yang saya sebutkan di atas ini. Ada juga di antara mereka yang hanya menunjukkan sikap romantis semata-mata untuk memikat wanita tempatan untuk memenuhi agenda tersembunyi mereka. Kita selalu terdengar kes-kes yang melibatkan wanita tempatan yang terkandas di lapangan terbang kerana disyaki menjadi "drug trafficker". Alasan yang digunakan oleh wanita warga tempatan ini biasanya mereka dijanjikan pulangan yang lumayan oleh TEMAN LELAKI warga asing ini.

Jadi, aku nak nasihatkan anda, terutamanya kaum wanita, walaupun banyak kelebihan lelaki warga asing berbanding warga tempatan, anda harus berhati-hati dengan sikap romantis yang ditunjukkan mereka. Perasaan syak wasangka juga perlu ada. Jangan cinta dengan menggunakan hati, tetapi menggunakan otak dan akal fikiran yang telah dianugerahkan oleh Sang Pencipta. Guna common sense.

2 comments:

  1. Bukan setakat drug trafficking, human trafficking pn byk. huhu

    ReplyDelete