Thursday, March 18, 2010

Group di Facebook.

Baru-baru ini, ada wujud satu group ditubuhkan di Facebook yang menentang wartawan hiburan di Malaysia. Nama group tersebut ialah All Entertainment Reporters In Malaysia S**ks. Aku pun saja je la join group ni. Aku tengok juga komen-komen yang dihantar oleh ahli-ahli lain group ni. Sebahagian besar komen yang dihantar menyokong penuh kewujudan group ni. Antara alasan mereka ialah wartawan selalu menjatuhkan maruah artis, maka, apa salahnya jika kita pula sesekali menjatuhkan maruah mereka.

Aku selalu juga layan rancangan Melodi dan Terjah yang berunsurkan gosip artis ini. Aku tengok pun cara wartawan approach artis pun tidak dengan cara yang sepatutnya. Soalan yang ditanyakan pun jangan cerita lah, provokasi habis. Ye la, selalu kita dengar kat dada-dada akhbar artis tu sombong lah, artis ini biadab dengan wartawan lah dan macam-macam lagi tohmahan. Tapi, kita tak terfikir ke kenapa sebahagian artis tersebut bersikap sedemikian? Mungkin soalan yang ditanya itu bersifat peribadi, mungkin artis tersebut dipaksa oleh wartawan untuk menjawab soalan mereka, mungkin...., mungkin.....banyak sangat kemungkinannya.

Aku cakap ni bukan hanya ditujukan kepada pihak wartawan sahaja, malah semua orang. Bayangkan kalau seseorang approach anda dan tanya soalan-soalan yang bersifat peribadi. Orang yang normal sudah tentu tidak akan jawab soalan seperti itu. Sudah lah begitu, apa yang aku tengok menerusi link yang diberikan oleh ahli-ahli group ni, kebanyakan wartawan ini lebih bersikap melampau dengan mengganggu perjalanan artis hanya semata-mata untuk mengorek maklumat.

Haa..sekarang ini, kita pula nak bersuara untuk menegur wartawan sebegini, tetapi mereka pula melenting dengan kita. Haii, kalau dah selalu hentam orang, takkan orang tak boleh hentam kamu pula kan, tidak adil lah macam tu. Buka mata, buka minda, terima teguran.

P/s : Saja je tulis nak penuhkan masa lapang~~

Sunday, March 14, 2010

Kita Gaduh, Kita Rugi.

Aku terpanggil untuk tulis pasal apa yang selalunya berlaku ke atas kita sekarang ini, khususnya bangsa melayu dan beragama Islam. Kita selalu terdengar di berita tentang perebutan jawatan ataupun kuasa yang melibatkan dua "orang besar". Kadang-kadang, sehingga sampai ke satu tahap yang boleh mencetuskan huru-hara di seluruh negara. Pada masa yang sama, ketegangan antara kaum juga sengaja dicetuskan oleh pihak-pihak tertentu dengan memainkan isu-isu sensitif. Sedarkah kita bahawa semua pergolakan ini hanya akan merugikan diri kita sendiri, dan, pihak yang untung hanya orang luar atau orang asing yang sudah sedia maklum sentiasa mencemburui kedamaian dan kerukunan di antara kaum di Malaysia ini.

Selalunya, pergolakan yang tercetus hanya disebabkan oleh perkara-perkara yang kecil sahaja, ataupun perkara-perkara yang dianggap remeh dalam pandangan orang dewasa. Tetapi, ada pihak-pihak tertentu yang bertindak menjadi "amplifier" dengan membesar-besarkan hal yang kecil tadi. Tidak kurang juga ada di antara individu yang menjadi batu api ataupun pengadu domba bagi melaga-lagakan dua pihak. Inikah yang kita mahu?Inikah yang kita impikan dalam sebuah negara yang aman damai?

Kita ambil iktibar daripada kisah jiran tetangga kita iaitu Thailand. Warga Thailand tidak lama dahulu telah terpecah kepada dua golongan iaitu golongan yang pro-Thaksin dan golongan yang anti-Thaksin. Sebagaimana yang kebanyakan dari kita tahu, Thaksin Shinawatra merupakan bekas perdana menteri Thailand yang telah dibuang negara atas kesalahan memiliki harta secara haram. Maka, Apabila Thaksin telah dihukum sebegitu, maka, golongan pro-Thaksin ini telah bertindak menawan lapangan terbang Suvarnabhumi iaitu pintu masuk udara yang utama di Thailand. Selain itu, golongan anti-Thaksin juga ada melancarkan tunjuk perasaan di jalan-jalan utama di Thailand. Kedaan sebegini telah melumpuhkan sama sekali kegiatan ekonomi Thailand.

Dari segi sejarah pula, kita telah melihat bagaimana Kesultanan Melaka tumbang di tangan Portugis hanya disebabkan pergolakan dalaman di antara pembesar Melaka yang merebut seorang perempuan (aku dah tak ingat apa nama perempuan tu sebab dah lama tinggalkan subjek ni). Selain itu, kerajaan Islam terakhir iaitu kerajaan Uthmaniah juga tumbang disebabkan perkara yang sama.

Jadi, sebagai rakyat Malaysia, adakah kita inginkan perkara sebegini terjadi di sini? Di asia tenggara, hanya kita dan Singapura sahaja yang masih lagi aman dan tiada pergolakan yang serius. Hal ini sentiasa dicemburui oleh pihak luar yang sentiasa menunggu peluang untuk merampas kedamaian yang kita kecapi sekian lama. Renung-renungkan dan selamat beramal.

Saturday, March 13, 2010

Don`t Speak by Steve Siu.

video

Video ni aku terjumpa secara tidak sengaja dalam laman YouTube.com. Lagu ini pernah dipopularkan oleh kumpulan No Doubt pada sekitar tahun 1992-1993. Aku memang suka lagu ni kerana mempunyai nilai-nilai nostalgia yang tinggi, selain melodi pianonya yang mengasyikkan. Layan~

Friday, March 12, 2010

Kalau dah budak-budak tu, Budak-budaklah juga.

Aku nak tergelak bila aku baca komen atau respons yang dihantar oleh anonymus kepada post-post aku dalam blog ni. Kebanyakan daripada mereka hanya tahu mencarut, memaki atau menyumpah2 apa yang aku tulis. Basically, aku tak ambil pot pun apa yang diorang cakap ni. Cuma aku hairan lah, kenapa orang yang berpendidikan tinggi macam segelintir daripada mereka ini mempunyai mentaliti seperti budak tujuh tahun? Kadangkala, hal yang pada asalnya hanyalah hal yang kecil dan boleh diselesaikan secara aman, bertukar menjadi besar.

Satu lagi, apa yang aku tulis dalam blog ni, hanyalah pandangan aku dan pendapat peribadi aku. Aku juga terkejut kerana segelintir daripada mereka ini yang kononnya berpendidikan tinggi, hanya tahu menyumpah-nyumpah dan memaki apa yang aku tulis. Bukanlah aku katakan yang apa yang aku tulis ni perfect, tapi, kalau anda semua ni ada pendapat yang lebih baik atau bernas, respon lah dengan cara seperti manusia dewasa, bukan budak-budak. Entahla, aku sendiri pun tak faham dengan sikap mereka ini.

Come on lah, korang semua dah besar, dah matang, ada di antara anda juga yang dah nak jadi suami orang atau bapak orang dah pun, kalau macam ni lah sikap korang semua, macam mana? Aku nak cakap lebih-lebih pun, takut nanti ada di antara anda yang amat-amatlah cetek pemikirannya cepat melenting, kononnya post aku ini ditujukan hanya untuk anda. So, tuhan dah bagi akal fikiran, guna. Bak kata Nabil, "Lu pikirlah sendiri".

P/S : At least, blog aku popular la juga kan~

Tuesday, March 9, 2010

Lelaki Tempatan vs Warga Asing.

Sejak kebelakangan ini, kita sering mendengar berita yang melaporkan tentang anak dara yang lari dari keluarga untuk berkahwin dengan lelaki asing. Tidak ketinggalan juga ada di kalangan artis (biasanya perempuan) yang lebih cenderung untuk memilih pasangan dari kalangan warga asing. Ada di antara mereka juga sanggup membelakangi keluarga demi mengejar kebahagiaan bersama kekasih mereka. Persoalannya, mengapakah hal sebegini terjadi? Apa, adakah jejaka tempatan mempunyai terlalu banyak kekurangan jika hendak dibandingkan dengan jejaka warga asing sebegini? Berdasarkan survey dan beberapa majalah yang aku telah baca, aku akan menggariskan apa kelebihan yang ada kepada lelaki warga asing yang tiada kepada lelaki seperti kita (warga tempatan).

Pertama sekali, lelaki warga asing biasanya lebih romantik daripada lelaki tempatan. Dengan erti kata lain, mereka tahu cara untuk mengambil hati wanita. Bayangkanlah, jika tibanya hari jadi kekasih wanita mereka, mereka sanggup berhabis untuk membeli hadiah-hadiah yang istimewa. Ada juga yang sanggup menempah restoran yang agak mahal untuk makan bersama. Hati mana yang tak cair kan, jika hari jadi mereka diraikan dengan sebegini rupa. Ini baru hari jadi, belum lagi masuk hari ulang tahun couple, Valentine`s Day (diingatkan untuk orang Islam bahawa Valentine`s Day adalah haram untuk disambut), dan lain-lain lagi. Tambahan pula, berdasarkan apa yang aku baca dari sebuah majalah terkemuka, jejaka warga asing ini pandai berkata-kata. Maksud dia di sini ialah, lelaki warga asing ini mudah mengeluarkan kata-kata yang berunsur romantis dan memikat. Dan sifat semulajadi kebanyakan para wanita, mereka akan mudah jatuh hati dengan ayat-ayat cinta sebegini.

Sebab yang kedua, jejaka warga asing ini lebih bersikap "gentelman"(budiman). Aku selalu melihat drama-drama atau movie dari Barat yang memeparkan tentang budimannya lelaki asing yang tidak rela melihat wanita melakukan kerja-kerja yang berat seperti mengangkat luggage yang banyak di lapangan terbang. Selalunya, mereka akan menawarkan bantuan kepada para wanita untuk meringankan beban yang mereka tanggung. Lelaki tempatan juga ada yang bersikap sebegini tetapi amat jarang sekali dijumpai. Selalunya, lelaki warga tempatan ini (kebanyakan, bukan semua ok) lebih suka jika para wanita yang melakukan kerja-kerja yang sepatutnya mereka lakukan. Selain itu, lelaki warga asing ini juga tidak memukul perempuan. Anda tahu maksud saya? Walaupun kekasih mereka melakukan kesalahan, mereka tidak sekali-kali akan memukul pasangannya itu malah memarahinya dengan cara yang berhemah. Kita tengok sahajalah kes yang melibatkan salah seorang pelakon lelaki tempatan iaitu Syamsul Yusuf telah memukul Diana Danielle hanya kerana dikatakan Syamsul amat cemburu dengan Diana. Anda nilai sendirilah macam mana.

Sebab yang terakhir, sudah tentu lelaki warga asing ini lagi "loaded" daripada kebanyakan lelaki tempatan. Dan adalah menjadi resam kebanyakan kaum perempuan mudah tertarik dengan duit. Maka, apa sahaja kemahuan material yang diidamkan oleh kaum wanita, mudah ditunaikan oleh jejaka warga asing ini.

Apa yang aku katakan di atas ini tidak sama sekali melibatkan keseluruhan kaum wanita ataupun keseluruhan warga asing. Ada juga lelaki warga asing ini yang tidak berperangai seperti yang saya sebutkan di atas ini. Ada juga di antara mereka yang hanya menunjukkan sikap romantis semata-mata untuk memikat wanita tempatan untuk memenuhi agenda tersembunyi mereka. Kita selalu terdengar kes-kes yang melibatkan wanita tempatan yang terkandas di lapangan terbang kerana disyaki menjadi "drug trafficker". Alasan yang digunakan oleh wanita warga tempatan ini biasanya mereka dijanjikan pulangan yang lumayan oleh TEMAN LELAKI warga asing ini.

Jadi, aku nak nasihatkan anda, terutamanya kaum wanita, walaupun banyak kelebihan lelaki warga asing berbanding warga tempatan, anda harus berhati-hati dengan sikap romantis yang ditunjukkan mereka. Perasaan syak wasangka juga perlu ada. Jangan cinta dengan menggunakan hati, tetapi menggunakan otak dan akal fikiran yang telah dianugerahkan oleh Sang Pencipta. Guna common sense.

Monday, March 8, 2010

Doa Untuk DIA.

Bila ada masalah, biasanya kita akan mencari seseorang yang boleh dipercayai seperti kawan baik ataupun keluarga untuk menceritakan semua masalah. Tetapi, ada satu lagi cara yang mungkin terlepas pandang oleh kebanyakan daripada kita (termasuk aku) iaitu kita ceritakan kepada Pencipta kita.

Hal ini kerana, Dia lah yang mencipta kita, hanya Dia jugalah yang tahu segala kelemahan kita, apa yang kita fikirkan, apa yang kita risaukan. Analoginya seperti begini, katakan kita adalah seorang jurutera, maka, kerja kita adalah merekabentuk sebuah robot contohnya. Jika kita yang mereka robot tersebut, sudah tentu hanya kita yang tahu selok belok dalaman robot tersebut bukan? Selain itu, jika robot tersebut mempunyai masalah, kita sebagai pencipta robot itu juga yang tahu apa masalahnya dan cara untuk selesaikan masalah tersebut.

Begitu jugalah dengan Dia. Dia yang mencipta kita, maka, hanya Dia sahajalah yang mengetahui apa yang tersirat dalam hati kita, dan yang paling bagus, Dia tahu macam mana nak setel masalah kita tersebut. Baru-baru ini, aku mengalami pergolakan jiwa yang agak teruk kerana sedang dalam proses untuk mendapatkan kembali cinta daripada bekas teman wanita aku yang telah lama hilang. Dalam proses itu, aku selalu mempunyai syak wasangka terhadap si dia seperti "Bagaimana kalau dia berbaik semula dengan BF dia sekarang ini", "Dia dah lama tidak SMS aku, mesti dia sedang SMS dengan orang yang lebih penting dari aku sekarang" dan bermacam lagi lah.

Akibat daripada itu, aku hampir mengalami kemurungan dan hamoir menjejaskan persediaan aku untuk menghadapi ujian pertengahan semester baru-baru ini. Aku juga ada menceritakan masalah begini kepada rakan terdekat aku. Bukan hendak mengata, tetapi, aku seakan tidak puas menceritakan masalah aku kepada mereka. Ya, mereka adalah pendengar yang baik dan kadangkala mereka ada juga membuat sesuatu untuk menyedapkan hati aku dan aku amat menghargai usaha mereka, terima kasih. Namun, kadangkala, selepas mencurahkan segala masalah aku kepada mereka, pergolakan jiwa itu datang kembali.

Maka, aku mengambil langkah terakhir dengan menceritakan isi hati aku kepada Dia. Alhamdulillah, selepas itu, hati aku menjadi lebih tenang dan aku seakan-akan merasakan suatu kepuasan. Segala syak wasangka aku telah hilang sama sekali. Sekarang, aku nak fokus kepada projek Latihan Ilmiah aku tanpa perlu berfikir lagi tentang si dia yang ingin aku dapatkan itu. Lagipun, aku sudah berusaha sehabis baik untuk tujuan itu, maka aku hanya berserah kepada Dia. Jika jodoh aku dengan si dia sudah tertulis di Luh Mahfuz, maka, permudahkanlah urusan di antara aku dan dia dan jika sebaliknya, aku hanya meminta kepadaMu ya ALLAH, supaya jadikanlah aku di kalangan orang-orang yang redha. Amin

Friday, March 5, 2010

Pointer VS Soft Skills.

Selalunya kalau dalam istilah "cemerlang", elemen yang amat-amat penting biasanya dijadikan kayu pengukur ialah pointer atau dalam bahasa kebanyakannya keputusan peperiksaan. Kalau anda itu seorang mahasiswa universiti, pelajar sekolah yang sedang mengambil Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), politeknik dan sebagainya sudah tentu mengetahui bahawa kesemua keputusan peperiksaan setiap semester akan dikira dalam bentuk gred atau pointer. Pointer yang paling tinggi adalah 4 manakala yang paling rendah adalah 0.

Yang sebenarnya, ada satu lagi elemen yang patut diberi pertimbangan yang tidak kurang beratnya dalam menilai kecemerlangan seseorang pelajar itu iaitu "kebolehan mereka bercakap".
Apa maksud kebolehan untuk bercakap ini? Maksud dia ialah kebolehan anda untuk berkomunikasi, berinteraksi ataupun berhadapan dengan orang di sekeliling anda.

Jangan terkejut kerana tidak ramai orang yang mempunyai kebolehan sebegini. Selain ahli politik, pelajar yang pernah menyertai majlis perwakilan pelajar ataupun ketua kelas, tidak ramai pelajar yang ada kebolehan sebegini. Aku ada post status sebegini di ruangan Facebook ku, tetapi respon yang aku dapat daripada kawan-kawan aku semuanya negatif. Ada di antara mereka yang mengatakan bahawa kalau pointer 2.0 pun kalau cakap English fluent seperti matsalleh pun tak guna juga. Selain itu, ada juga yang mengatakan bahawa pointer 4flat itu adalah sesuatu yang dibanggakan daripada tiada apa-apa.

Ya, bagi aku memang pointer yang tinggi itu sangat perlu terutamanya untuk mencari kerja dalam pelbagai bidang yang diingini. Tetapi sedarkah anda bahawa soft skills juga memainkan peranan yang amat penting bagi tujuan itu. Malah, ada segelintir syarikat yang hanya menetapkan syarat "Lancar bercakap dalam bahasa Inggeris" sebagai kriteria minimum tanpa menyatakan "Minimum CGPA mesti sekurang-kurangnya 3". Kenapa aku keluarkan kenyataan sebegini? Kita semua tahu, jika kita menceburi bidang pekerjaan, terutamanya pekerjaan yang memerlukan kita berjumpa atau berurusan dengan pelanggan seperti doktor, usahawan, jurutera dan peguam, sudah tentu skil komunikasi kita akan dipraktikkan sepenuhnya. Kadang-kadang, cara kita menyelesaikan sesuatu masalah, cara kita "convince" pelanggan untuk mempercayai kita dan sebagainya juga mempengaruhi tahap kecemerlangan kita.

Ada juga beberapa orang yang aku pernah jumpa, dari segi pointer, aku memang kalah la dengan dia, maklumlah, setiap semester "dean`s list" sahaja, tetapi dari segi cara mereka berkomunikasi, amatlah teruk. Malah, jikalau melihat cara mereka bercakap dengan kita, rasa macam nak bagi penampar sahaja kerna bahasa yang digunakan dalam percakapan itu kurang sesuai. Aku pun terfikir, "pointer mantap, tapi macam mana dia nak kerja nanti, time interview nanti konfem sangkut".

Aku tidaklah hebat sangat dalam soft skills ini. Tetapi, ada juga pujian yang aku dapat daripada rakan sekuliahku setiapkali selepas ku membuat pembentangan (presentation). Mereka mengatakan bahawa English ku sangat lancar dan fluent. Malah, disebabkan itu juga, aku pernah ditawarkan untuk belajar di Universiti Teknologi Petronas dalam bidang kejuruteraan Kimia selepas tamat sekolah menengah. Selain itu, aku juga pernah ditawarkan untuk menyambung pengajian dalam bidan perubatan tajaan MARA di Indonesia, tetapi aku terpaksa tolak kerana aku tidak meminati bidang tersebut. Jika difikirkan kembali, keputusan SPM aku ketika sekolah dan pointer aku ketika matrikulasi dahulu hanyala 6A dan 3.45 setiap satu. Ramai lagi rakan-rakan aku yang memperoleh keputusan yang berkali ganda lagi bagus daripada aku, tetapi amat sedikit daripada mereka yang bernasib baik seperti aku. Ada yang menyambung pengajian di universiti swasta yang aku sendiri tidak pernah dengar nama kolej itu sebelum ini.

Begitu juga ketika hendak mencari kerja, soft skills itu amat penting kerana biasanya itulah benda yang pertama sekali dilihat oleh para penemuramah yang ingin mengambil kita bekerja. Malah, soft skills juga penting untuk kita memohon biasiswa bagi menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinnggi.

Score - Soft skills 1 - Pointer 0 XD