Tuesday, February 23, 2010

Cinta Pertama.

Semua orang amat menyukai waktu hujan. Tambahan pula pada musim panas begini. Aku tengok kawan-kawan aku dalam Facebook kebanyakannya mengeluarkan status yang menyatakan betapa bersyukurnya mereka ketika hujan turun. Ketika aku menaip blog pertama aku ini, hujan turun dengan lebat di luar disertai kilat sabung menyabung. Seperti anda, aku juga amat menyukai waktu ini kerna bagi aku, cuaca sebegini bisa membuatkan hati merasa damai dan tenang.

Apa yang aku hendak ceritakan di sini bukan berkaitan dengan seronoknya tidur dalam waktu hujan begini, dan bukan juga tentang keseronokan melayan kopi panas ketika hujan. Tetapi aku ingin berkongsi sedikit cerita di sebalik waktu hujan ini dan mengapa aku amat menyukai waktu ini.

Pada tahun 2004, waktu itu aku sedang belajar di dalam tingkatan lima di sebuah sekolah yang terkemuka di Kuala Lumpur. Ketika itu, aku menyandang jawatan sebagai pengawas sekolah. Maka, adalah menjadi tradisi tahunan setiap sekolah-sekolah di Kuala Lumpur untuk mengadakan "gathering" untuk pengawas-pengawas. Pada 29 Mei tahun 2004, aku dan beberapa rakan pengawas aku seperti Muhd Shazni, dan Hamirullah Hussin telah mewakili sekolah untuk menghadiri acara "gathering" di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato` Lokman. Itu adalah kali pertama aku menghadiri acara sebegitu.

Dipendekkan cerita, aku telah bertemu dan berkenalan dengan salah seorang pengawas di sana iaitu Fatima Soliha dari Convent Sentul. Apa yang menariknya, cara kami berkenalan sangat kelakar. Aku buat-buat jatuhkan pen aku di hadapan dia, jadi dia pun tolong ambilkan pen aku. Pada masa itu lah aku terus mengambil peluang untuk berkenalan dengan beliau. Sehinggalah tamat majlis "gathering", kami berdua berjalan sambil berkenalan di sekitar sekolah.

Sejak itu, kami sering berbalas SMS dan akhirnya pada satu hari, aku berhasrat ingin mengambilnya sebagai teman wanita. Oh, lupa pula aku nak cerita yang Fatima ini adalah cinta pertama aku. Waktu kami berkenalan dalam majlis "gathering" itu pun, ketika itu hujan renyai-renyai. Sebab itu lah sampai sekarang, jika hujan, mood aku sangat baik kerna hati aku sedikit berbunga mengingati peristiwa aku berkenalan dengan cinta pertama.

Pada bulan Julai 2004, aku telah bercouple dengan Fatima. Tetapi hubungan kami tidak lama atas sebab-sebab tertentu. Kami clash pada Disember tahun yang sama juga. Sungguhpun begitu, aku tetap mengagggap dia cinta pertama ku dan biasanya cinta pertama itulah amat susah untuk dilupakan. Kini, Fatima telah melanjutkan pelajaran di Universiti yang sama dengan aku iaitu Universiti Malaya dalam bidang perakaunan.

Adakah cinta lama akan kembali berputik..?

5 comments:

 1. ala..bru nk jd 1st..lan kaco la..xpe..ak jd 1st follower ko ayil..hahah

  ReplyDelete
 2. lol. aku nk jd first follower xdpt, first comment pon xdpt.. third comment pon jd r. n first LEAVER! = D

  ReplyDelete
 3. ala...aku yg keempat mengoment..gila jiwang ayil..i likeee!!!

  selamat berblogging weyh..hehe

  ReplyDelete
 4. huyoo.. ok la.. utk mengisi masa lapang besh gk bace blog ni...

  ReplyDelete